VoorOma.nl | Logeren
Hoofdpagina
Lekker lezen
Reizen en uitgaan
Kleinkinderen
Ik word oma worden
Omgaan met kleinkinderen
Ga naar de kinderspelletjes.
Ga naar 'Logeren'.
 
Hobbyhoek
Tips en trucs
Koopjeshoek
 

Slaaptips voor de kleinkinderen

Speciaal voor VoorOma heeft Martine de Vente handige tips geselecteerd.
Met deze tips slaapt u beiden beter in.

Voor het eerst

Waarschijnlijk heeft u uw zoon of dochter al heel vaak zien doen, maar als de dag komt dat u zelf de kleine in bed moet leggen is dat misschien wat onwennig. Wie een beetje zenuwachtig is voor de eerste nacht met zijn kleinkind, oefen dan een paar keer bij hem thuis. Loop bijvoorbeeld een keertje mee met het naar bed brengen. Dat is niet alleen voor uw eigen geruststelling. Veel vaders en moeders vinden het moeilijk het naar bed brengen van hun kind uit handen te geven.

Ritueel

Een kind naar bed brengen gaat het beste als u consequent hetzelfde ritueel aanhoudt. De baby of peuter weet dan waar hij aan toe is en dat het de bedoeling is dat hij gaat slapen. Bijvoorbeeld: eerst luier verschonen, pyjamaatje aantrekken en dan slaapzak aan. Daarna eventueel een boekje en een liedje. Zo krijgt uw kleinkind tijd om uitgebreid afscheid te nemen van de dag.

Wakker in bed liggen

Consultatiebureaus adviseren tegenwoordig een kind niet in slaap te wiegen maar wakker in bed te leggen. Zo leert een baby zelf in slaap te komen. Daarbij mag hij best even huilen. Het advies is vijf minuten laten huilen en daarna te gaan kijken, troosten en toedekken.

Trucjes

Van een badje voor het slapen gaan en een uitgebreide massage daarna worden baby's ontspannen en slaperig. Lavendelolie op een geursteentje werkt ook rustgevend. Lukt het uw kleinkind echt niet om de slaap te vatten dan kan een rondje rijden met de kinderwagen of de auto ook nog wel helpen.

Nachtbrakende peuters

Peuters kunnen kleine manipulators zijn als het aankomt op het rekken van de bedtijd. Na een vermoeiende dag van dierentuin-speeltuin-pannenkoeken bakken bent u vast ook even aan rust toe. Voor peuters kan een vast ritueel ook helpen om de overgang van dag naar nacht soepel te laten verlopen. Eenmaal in bed kan een peuter nog een paar keer uit bed komen. Zorg ervoor dat u binnen gehoorafstand bent. Zodra hij roept, kunt u hem geruststellen, bijvoorbeeld door spoken uit de kamer weg te jagen of krokodillen onder het bed te verwijderen.

Heimwee?

Al logeert uw kleinkind regelmatig bij u, sommigen kunnen plotseling aanvallen van heimwee krijgen. Voor kinderen die hevig terugverlangen naar huis, is het handig als ze samen met broer of zus naar opa en/of oma gaan. Dan is er toch een vertrouwd persoon bij ze. Ook kan speelgoed van thuis uw kleinkind zich meer op zijn gemak doen voelen. Vat heimwee niet persoonlijk op, maar ontken ook niet dat het er is. Praat met uw kleinkind over zijn vader en moeder en thuis. Wat ook helpt is uw kleinkind naar huis laten bellen. Zo zijn papa en mama toch onder handbereik.
Logeertips
VoorOma heeft handige tips voor het logeren.
Logeren »
« Vorige pagina  

Hoofdpagina | Lekker lezen | Kleinkinderen | Hobbyhoek | Tips en Trucs | Koopjeshoek | Sitemap

Content en adverteren
| Vrijwaring | Privacybeleid | Copyright