VoorOma.nl
Hoofdpagina
Lekker lezen
Reizen en uitgaan
Huidverzorging
Afslanken
Verstandig zonnen
Op vakantie
Natuurlijke remedies
 
Kleinkinderen
Hobbyhoek
Tips en Trucs
Koopjeshoek
 

Hooikoorts | Achtergrondinformatie

Wat is nu eigenlijk 'hooikoorts'? Waar komt de naam vandaan? Hoe kom je aan hooikoorts en is het erfelijk bepaald? Wat zijn de oorzaken?
Lees het antwoord op deze vragen op deze bladzijde.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie. Het woord 'allergie' betekent letterlijk 'veranderde reactie'. Het immuunsysteem van iemand die allergisch is, reageert op een andere manier op stoffen van buitenaf dan dat van iemand die niet allergisch is. Het immuunsysteem is een zeer complex systeem en heeft als taak 'ongewenste indringers' in het lichaam op te ruimen. Elk opruimingsproces bestaat uit een groot aantal stappen. Daarom kan er veel misgaan. Een allergische reactie is zo'n vorm van 'misgaan': het immuunsysteem reageert overmatig of overgevoelig. Bij iemand die hooikoorts heeft, reageert het immuunsysteem van met name de luchtwegen, slijmvliezen en ogen overmatig op 'pollen' ofwel het stuifmeel van grassen, bomen, bloemen en planten die in de lucht zweven en worden ingeademd of in de ogen komen. Het immuunsysteem ziet deze indringers als ziekmakend en reageert direct met het aanmaken van een antistof.

Wat is Histamine?

Deze antistof heet 'Histamine'. Ons lichaam maakt ook Histamine aan als wij bijvoorbeeld worden gestoken door een mug, bij of wesp. Histamine zorgt dan voor het verwijden van de bloedvaten, zodat de afvalstoffen kunnen worden afgevoerd en antistoffen aangevoerd. De jeuk en pijn die hierbij ontstaan is een waarschuwing voor ons dat er op die plek iets aan de hand is. Deze histaminereactie is dus eigenlijk goed. Maar bij een overmatige of ongewenste histaminereactie wordt er een teveel aan histamine aangemaakt, waardoor de slijmvliezen rood worden en opzwellen, ogen beginnen te tranen en er een overmatige slijmproductie ontstaat. Dit is bij hooikoorts het geval.

Hooikoorts-weetjes

De naam 'hooikoorts' is in 1928 bedacht door de engelsman John Bostock. Omdat hij altijd last had van de aandoening rond de hooitijd en zich er altijd wat koortsig bij voelde, noemde hij zijn aandoening 'hooikoorts'.
Latijnse naam: Pollinose.
Iedereen kan op enige leeftijd last krijgen van hooikoorts, ook al hebben beide ouders er geen last van. Als één van uw ouders last heeft van hooikoorts, hebt u 30% kans er ook last van te hebben of nog te krijgen. Uw kansen liggen op 50% als uw beide ouders er last van hebben.

Meer pagina's

« Vorige pagina  

Hoofdpagina | Lekker lezen | Kleinkinderen | Hobbyhoek | Tips en Trucs | Koopjeshoek | Sitemap

Content en adverteren
| Vrijwaring | Privacybeleid | Copyright