Startpunt voor oma's op internet. Voor informatie, ontspanning en interactie. Met onderwerpen voor de actieve, trotse oma van nu.
Hoofdpagina
Lekker lezen
Reizen en uitgaan
Huidverzorging
Afslanken
Verstandig zonnen
Op vakantie
Natuurlijke remedies
 
Kleinkinderen
Hobbyhoek
Tips en Trucs
Koopjeshoek
 
 

Teek verwijderen

VoorOma vertelt u meer over tekenbeten, de ziekte van Lyme, wat u kunt doen om een tekenbeet te voorkomen en geeft u instructie hoe u teken moet verwijderen.

Brengt iedere teek een besmetting over?

Nee. Niet alle soorten teken brengen ziekten op de mens over.
Van de soorten die dat wel kunnen, brengt alleen het vrouwtje de ziekte over. Daarvoor moet zij dan eerst in een eerder groeistadium een bezoek hebben gebracht aan een 'gastheer' die besmet was, én moet zij daar bloed van hebben opgezogen.
Daarna moet zij dan nog eens bij u op een of andere manier het bacterie over hebben weten te brengen. Vervolgens is het nog niet zeker dat de besmetting altijd leidt tot de ziekte van Lyme.
De kans is dus klein dat u besmet raakt, én dat de besmetting uiteindelijk leidt tot de ziekte van Lyme.

Tekenbeet voorkomen

Teken zijn tot eind november actief. Ze komen voor op plaatsen waar de luchtvochtigheid relatief hoog is, bijvoorbeeld in grassen en lage begroeiingen in bossen. Ze komen niet alleen voor in bossen, maar ook in stadsparken en in tuinen. Zij worden geactiveerd door het verhoogde koolzuurgehalte in uitademingslucht, door de warmte van naderende gastheren, en door beweging. Zij springen dan razendsnel op hun gastheer of laten zich hier op vallen. De kans hierop kunt u verkleinen door in de natuur op de paden te blijven. Ga bijvoorbeeld niet in het gras in de berm zitten. Draag goed sluitende kleding waarbij zo min mogelijk van uw huid onbedekt is, vooral bij shet plukken van bijvoorbeeld bessen en bramen.

Controleer uzelf | Verwijder teek binnen 24 uur

U verkleint de kans op besmetting als u teken zo snel mogelijk verwijdert, bij voorkeur binnen 24 uur. Teken zijn maar een paar millimeter groot, en de beet voelt u niet. Controleer uzelf daarom regelmatig goed. Ze lijken soms op een heel klein korstje of vuiltje. Als u deze wilt wegvegen, blijft het zitten. Grote kans dat dit een ongewenste gast is.

Blijf uzelf controleren na een tekenbeet

Tot slot moet u uzelf goed blijven controleren, met name op die plaatsen waar u een teek hebt verwijderd. Vaak ontstaat op de plek van de beet een rood plekje. Wanneer dit niet groter wordt dan een kwartje, en na 1 tot 2 weken weer verdwijnt, is de kans klein dat dit is veroorzaakt door een infectie.

Wanneer de rode plek steeds groter wordt, en in het midden verbleekt, is er vrijwel zeker sprake van een infectie door het Lyme-bacterie. Deze huidverschijnselen ontstaan bijna altijd binnen drie maanden, en meestal zelfs al binnen drie weken na de beet.

De verschijnselen kunt u ook krijgen op plekken waar u geen teek hebt verwijderd: zoals gezegd, de meeste tekenbijten merkt u niet op, en het kan zijn dat het beestje u inmiddels heeft verlaten. Ontdekt u deze huidverschijnselen, raadpleeg dan onmiddelijk uw huisarts. U krijgt dan hoogstwaarschijnlijk een antibioticumkuur ter genezing en voorkoming van erger.
Instructie verwijderen
U vergroot de kans op besmetting als u een teek niet op de juiste manier verwijdert. Ga niet sollen met boter, olie, alcohol, of wat dan ook. Dit duurt te lang, of u drukt eventuele bacteriën uit de teek in uw bloedbaan.
Er is maar één goede manier van verwijderen: met behulp van een speciale tekenpincet vastpakken tussen uw huid en de kop, en dan rustig draaien zodat het met bekje en al loskomt.
Het best werken de roestvrijstalen pincetten. Deze kunt u bij drogist en apotheek kopen, inclusief een goede instructie. Hebt u geen tekenpincet en bent u niet in de gelegenheid binnen 24 uur een pincet aan te schaffen, ga dan naar de huisarts of eerste hulp.
Uw tip
Stuur ook uw tip voor verwijderen van teken.
Teek verwijderen »

Hoofdpagina | Lekker lezen | Kleinkinderen | Hobbyhoek | Tips en Trucs | Koopjeshoek | Sitemap

Content en adverteren
| Vrijwaring | Privacybeleid | Copyright