VoorOma.nl
Ga naar de hoofdpagina van VoorOma.nl
Ga naar 'Lekker lezen'.
Ga naar 'Reizen en uitgaan'.
Kleinkinderen
Ga naar 'Hobbyhoek'.
Ga terug naar het begin van Tips en Trucs.
Ga naar de Huishoudtips.
Ga naar de Vlekkengids.
Schoonmaaktips
Ga naar de tips tegen verkoudheid en griep.
Kampeertips
Wintersporttips
 
Ga naar VoorOma's koopjeshoek.
 

 

Budgettips | Babymeubeltjes opknappen

Dat wiegje of bedje op zolder waar uw eigen kinderen nog in hebben gelegen, vráágt er natuurlijk om beslapen te worden door uw eerste kleinkind. Zo maakt u een tweedehands wieg of bedje weer klaar voor gebruik.
Ook wie destijds haar spulletjes heeft weggedaan, kan op Marktplaats.nl of Speurders.nl terecht voor een tweedehands commode of bedje. Met een nieuw stofje en likje verf heeft u een origineel en voordelig cadeau voor de aanstaande ouders. Zorg wel dat de meubeltjes voldoen aan de veiligheidseisen van tegenwoordig.

Wieg :

Met een leuk stofje maakt u een ouderwetse wieg weer helemaal eigentijds. Let er bij het kiezen van de stof goed op, dat deze een 'open' structuur heeft. Mocht de baby tegen de wand van de wieg aanrollen, moet hij wel kunnen doorademen. Kinderen onder de twee jaar lopen onder een dekbedje de kans te stikken. Maak dus liever bijpassende katoenen lakentjes.
Gooi het oude matrasje uit de wieg weg en koop een nieuw. Schuimrubber is namelijk niet eeuwig houdbaar, zeker als de matras in de jaren zeventig voor het laatst is gebruikt.

Ledikantje :

De Stichting Consument en Veiligheid heeft in het kader van de campagne Veilig Slapen een aantal richtlijnen opgesteld voor het ontwerp en gebruik van babybedjes.
Eén daarvan is dat de afstand tussen de spijlen tussen de 4,5 en 6,5 centimeter moet zijn. Verder is een bedje minimaal 120 centimeter lang en zestig breed en moet de bodem uit geperforeerde hardboardplaat of latten bestaan. Dit vanwege de ventilatie.

Verven :

Een commode, bedje of wiegje ziet er weer als nieuw uit met een likje verf. Let goed op de samenstelling van de verf als u aan de slag gaat. Daar mogen geen chroom, lood of andere zware metalen in voorkomen. Zeker als uw kleinkind wat groter is en zijn tanden zet in de verflaag, kan hij deze binnenkrijgen. Het beste is verf te gebruiken zonder organische oplosmiddelen, zogenaamde watergedragen of acrylverf.
Om te voorkomen dat de baby aan verf gaat knabbelen, verf in hele dunne laagjes. Dus: liever drie keer overschilderen dan één dikke laag aanbrengen. En laat de verf minimaal een week goed drogen en uitharden, om te voorkomen dat de baby de verfdamp inademt. Maak van het opknappen van de babymeubels dus geen haastklus.

Overleg!

Overleg met de kinderen over kleurgebruik en dessin. U bent niet de eerste oma met een andere smaak dan haar (schoon)dochter. Kijk samen in de babybladen voor inspiratie.

Extra tips :

Haal de oude knoppen van de laden van de commode en vervang ze door nieuwe. Veel kinderwinkels maar bijvoorbeeld ook IKEA heeft hele leuke te koop.
Speur de zolder af naar spullen uit de tijd dat u zelf kinderen kreeg. Vooral spullen uit de seventies doen het weer heel erg goed: psychedelische gordijnen, een rotan stoel of een vaaslamp.
Martine de Vente :
Martine de Vente is freelance journaliste voor onder andere AvantGarde, Ouders van Nu en De Telegraaf.
Meer tips :
Speciaal voor VoorOma heeft Martine een serie met tips samengesteld:
- Er-op-uit
- De kinderwagen
- Babymeubeltjes
- Sparen
- Gezonde voeding
- Kinderkleding maken
Lees ze allemaal!
Veiligheidstips :
Kijk voor meer veiligheidstips op de website van Consument en Veiligheid »

Hoofdpagina | Lekker lezen | Kleinkinderen | Hobbyhoek | Tips en Trucs | Koopjeshoek | Sitemap

Content en adverteren
| Vrijwaring | Privacybeleid | Copyright