VoorOma.nl | Sodatips
Ga naar de hoofdpagina van VoorOma.nl
Ga naar 'Lekker lezen'.
Ga naar 'Reizen en uitgaan'.
Kleinkinderen
Ga naar 'Hobbyhoek'.
Ga naar de hoofdpagina van 'Tips en trucs'.
Ga terug naar het begin van de Huishoudtips.
Ga naar de Vlekkengids.
Schoonmaaktips
Ga naar de tips tegen verkoudheid en griep.
Kampeertips
Wintersporttips
Ga naar VoorOma's koopjeshoek.
Soda bewaren
Soda trekt vocht aan en wordt daardoor keihard. Bewaar soda daarom op een droge plaats in een goed afgesloten glazen pot of plastic doos.
 

 

Sodatips

Hebt u de kracht en het gemak van soda antriumcarbonaat - ofwel 'huishoudsoda' - al ontdekt? Velen van u wel, zo blijkt u de tips die VoorOma heeft ontvangen.

Stralend en blijvend witte was

Om uw witte was stralend wit te krijgen en vooral te houden voegt u in het zeepbakje van uw wasmachine twee eetlepels huishoudsoda toe aan uw wasmiddel.

Snijbloemen langer goed houden

Een beetje soda bij het water houdt uw snijbloemen langer goed.

Nare luchtjes uit plantenpot en bloemenvaas

Plantenpotten en bloemenvazen kunnen vervelend stinken. Vooral als planten en bloemen er nét te lang in hebben gestaan. Dit nare luchtje verdwijnt als u de pot of vaas omspoelt met warm sodawater. Bovendien doodt u hiermee eventuele ziektekiemen.

Nare luchtjes uit wasmachine

Laat uw wasmachine een keer draaien op 90 graden met een paar flinke handen soda in en alle nare luchtjes verdwijnen.

Spons schoonmaken

Een smerige spons krijgt u weer mooi schoon door deze eerst een minuut in flink heet sodawater te leggen en daarna weer goed uit te spoelen met koud water. Ook de ziektekiemen zijn dan gedood.

Muf ruikende laarzen

Muf ruikende laarzen (vaak door vocht veroorzaakt) kunt u behandelen met een flinke hand soda. Gewoon in de laars gooien, goed omschudden en dan minimaal een dag laten staan.

Zweetlucht uit kleding verwijderen

Zweetlucht verdwijnt uit uw kleding als u deze eerst laat weken in sodawater. Wel even het wasetiket en het water controleren op de juiste temperatuur. En let op: wol en zijde nooit met soda behandelen!

Haarborstel en kam schoonmaken

De vettige aanslag van mousse, gel, lakken enzovoort krijgt u uit uw haarborstel en kam door ze een half uurtje te weken in warm water met soda. Wel eerste de losse haren verwijderen en na het schoonmaken goed naspoelen. Gebruik een wattenstaafje om de laatste restjes vuil te verwijderen.
Let op! Borstels met rubber kussens, kammen en borstels met houten handgrepen, borstels met varkenshaar en aluminium kammen mogen niet in de soda.

Schoon bierglas

Bier slaat niet langer dood als u het bierglas afwast in sodawater en daarna goed naspoelt met helder water. Tip: vaak wordt het glas toch weer wat vettig als u het met een doek droogt. Laat het glas daarom na het spoelen gewoon zelf opdrogen.

Kristallen glazen

Uw kristal en kristallen glazen geeft u nog meer glans door het af te wassen in handwarm sodawater. Wel even naspoelen.

Afvoerputje ontstoppen

Het afvoerputje van het aanrecht ontstopt u door er een paar flinke scheppen soda in te doen en er vervolgens - scheutje voor scheutje - kokend water in te gieten. Doet u dit regelmatig, dan is de kans dat uw afvoer verstopt überhaupt kleiner.

Schone jampotten, weckpotten en flessen

Jampotten, weckpotten en flessen moet u goed desinfecteren voor u er jam, voedsel, azijnen of welk voedsel dan ook in wilt opslaan. Dit doet u door ze uit te spoelen met gloeiend heet sodawater. Goed naspoelen en op de lucht laten drogen.

Soda als luchtverfrisser

Los een schepje soda en het sap van een citroen op in twee bekers handwarm water. Overgieten in een spuitflacon en u hebt een effectieve luchtverfrisser.

Aangekoekte pan

Zet een aangekoekte pan met sodawater op het vuur en laat dit even aan de kook komen. Daarna op zacht vuurtje het aanbaksel los laten weken. Let op! Dit kan niet met een aluminium pan. Soda tast deze aan.
Verzilverd bestek
Leg aluminiumfolie in de spoelbak van uw aanrecht of in een afwasteiltje. Vullen met heet water en flink wat soda. Leg uw bestek in het water en al na een paar seconden verdwijnt alle aanslag. Bestek daarna wel goed afwassen en naspoelen.
Oven en magnetron
Een vet oven- of magnetronruitje krijgt u weer helder met handwarm sodawater.
Luchtjes in de koelkast
Luchtjes in de koelkast verdwijnen door een schaaltje met soda in de koelkast te zetten.
Theedoeken
Vuile theedoeken krijgt u weer fris als u ze een nachtje laat weken in een emmer met water en soda. Daarna gewoon wassen in de machine.
Belangrijk :
De tips en trucs op VoorOma.nl zijn aangedragen door derden. De makers van VoorOma.nl dragen geen enkele verantwoordelijkheid voor de uitwerking van de tips en trucs en kunnen hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld. Lees aanwezige labels en gebruiksaanwijzingen goed door en volg deze op. Raadpleeg bij twijfel de fabrikant of een professioneel schoonmaakbedrijf.

Hoofdpagina | Lekker lezen | Kleinkinderen | Hobbyhoek | Tips en Trucs | Koopjeshoek | Sitemap

Content en adverteren
| Vrijwaring | Privacybeleid | Copyright