VoorOma.nl | Ventilatietips
Ga naar de hoofdpagina van VoorOma.nl
Ga naar 'Lekker lezen'.
Ga naar 'Reizen en uitgaan'.
Kleinkinderen
Ga naar 'Hobbyhoek'.
Ga naar de hoofdpagina van 'Tips en trucs'.
Ga terug naar het begin van de Huishoudtips.
Ga naar de Vlekkengids.
Schoonmaaktips
Ga naar de tips tegen verkoudheid en griep.
Kampeertips
Wintersporttips
 
Ga naar VoorOma's koopjeshoek.
 
 

 

Ventilatietips

Over ventileren in huis bestaan nogal wat misverstanden. Een tijdje het raam openzetten is niet voldoende. Net als wijzelf moet ook een huis de hele dag ademhalen. Dus: goed ventileren is 24 uur per dag ventileren.

Ventilatieroosters openhouden

Houd ventilatieroosters boven de ramen open. Is het buiten erg koud, sluit ze dan maximaal voor de helft. Maak de roosters één keer per jaar schoon met een stofzuiger of stoomreiniger. Vergeet daarbij niet de buitenkant schoon te maken.
Controleer of de ventilatieroosters in de gevel nog open zijn. Deze zorgen ervoor dat uw kruipruimte en spouwmuren droog blijven.

Altijd iets open

Heeft u geen ventilatieroosters boven de ramen? Zet dan altijd het klapraam of een ander raampje open (met anti-inbraakstang of slot). Zeker in de woon- of slaapkamer.

De afzuigkap

Bent u klaar met koken? Laat de afzuigkap nog een kwartiertje aanstaan, zo kan het overtollige vocht naar buiten.
Let op het filter in uw afzuigkap. Door vervuiling neemt de capaciteit van het toestel af. Vervang de kunststoffilters op tijd. Als u een metalen filter heeft, maak deze dan schoon met een sopje of was hem in de vaatwasser.

Na het douchen

Als u klaar bent met douchen, zet dan even een raam open of de ventilator aan.

Mechanische afzuiging

Als u de mogelijkheid heeft, kies dan bij een nieuwbouwhuis voor mechanische ventilatie met een warmte-terugwinsysteem. De warmte van afgevoerde lucht wordt weer gebruikt om frisse lucht te verwarmen. Binnen enkele jaren heeft u de investering terugverdiend. Laat de mechanische ventilatoren periodiek reinigen, bijvoorbeeld gelijktijdig met de controle van uw cv-installatie. In de ventilator kan vuil en vet zich ophopen.
Ventileer bij roken
Wordt er in huis gerookt? Zorg dan voor extra ventilatie, door de centrale ventilatie hoger te zetten, ventilatieroosters verder open te zetten of een raam te openen.
Stofzuiger
Vervang geregeld stofzuigerzakken en het filter in de stofzuiger.
Uw tip
Hebt u een tip? Stuur 'm in! Dit is mijn ventilatietip »

Hoofdpagina | Lekker lezen | Kleinkinderen | Hobbyhoek | Tips en Trucs | Koopjeshoek | Sitemap

Content en adverteren
| Vrijwaring | Privacybeleid | Copyright